V Sabinove má byť do roka funkčná väznica pre asi 320 osôb

18.02.2005 Celý región

V polovici roka 2006 by mal začať fungovať nový Ústav na výkon väzby (ÚVV) v Sabinove. Momentálne prebieha verejná súťaž na dodávateľa stavebných úprav, ktor...
V polovici roka 2006 by mal začať fungovať nový Ústav na výkon väzby (ÚVV) v Sabinove. Momentálne prebieha verejná súťaž na dodávateľa stavebných úprav, ktorých realizácia za niekoľko desiatok miliónov Sk by sa mala začať asi v máji t. r. Informoval o tom riaditeľ ÚVV v Prešove Dušan Grajciar.

Kapacita nového zariadenia Zboru väzenskej a justičnej stráže SR len pre mužov od 18 rokov je do 320 osôb. Mali by v ňom vykonávať trest odňatia slobody odsúdení s priaznivou prognózou nápravy, ktorí sa napr. dopustili po prvýkrát trestného činu z nedbalosti, sú to neplatiči výživného, či tyrani členov rodiny.
Grajciar v tejto súvislosti ocenil, že sa podarilo presadiť požiadavku, aby nová väznica s najnižším stupňom stráženia podľa nového zákona o výkone trestu a poriadku pre jeho výkon bola na východnom Slovensku. Z charakteru ÚVV vyplýva, že Sabinovčania by z jeho umiestnenia nemali mať obavy. \"Výkon trestu prvej nápravnovýchovnej skupiny odsúdených z nášho regiónu je realizovaný na západnom Slovensku. Kapacity pre výkon trestu odňatia slobody prvej \"envées\" sú na východnom Slovensku minimálne, toho času iba v Košiciach, \" vysvetlil Grajciar. Generálne riaditeľstvo zboru eviduje asi 150 žiadostí o premiestnenie z väzníc Hrnčarovce nad Parnou pri Nitre a z Dubnice bližšie na východné Slovensko. Podľa Grajciara má to pre úspešnosť resocializačného procesu a v ňom veľmi potrebného udržiavaného kontaktu s rodinou pre odsúdeného veľký význam. Objekt bol pôvodne väznicou pre vojakov základnej služby v správe Ministerstva obrany SR. Ministerstvo spravodlivosti ho získalo za korunu dohodou začiatkom júla 2004. V septembri ho do svojej správy ako štátny majetok dostal ÚVV Prešov. V novom ústave by mali byť na izbách dvaja až štyria odsúdení. Na porovnanie, keď tam boli dávnejšie väznení vojaci, tak sa ich na izbu zmestilo od 20 do 30.
V prvej fáze bude ÚVV v Sabinove súčasťou ÚVV v Prešove. V ďalšom období sa ráta aj s jeho osamostatnením. Zároveň má zaniknúť tzv. polootvorené oddelenie ÚVV v miestnej časti Prešova - Šváboch. Tam je v súčasnosti zo 193 miest obsadených odsúdenými 154.
ÚVV už eviduje asi 600 žiadostí o prijatie do zamestnania v Sabinove. Základnou podmienkou prijatia je stredoškolské vzdelanie s maturitou. Grajciar naznačil, že tam bude pacovať asi sto ľudí, a to policajtov a občianskych zamestnancov, vrátane žien. Tie tvoria v súčasnosti tretinu zo žiadateľov o prácu.
(jj)
 

Vyberte región

mark